0485 330 477 – Bel nu
Gratis bezorgd vanaf €350,-
Gegarandeerd de laagste prijs
Alles uit eigen voorraad
Al 20 jaar een begrip!

Kies de juiste kunstgras ondergrond

Waar moet de ondergrond voor kunstgras aan voldoen? Zandbed, beton, stabilisé, tegels of vlonders zijn ondergronden die prima geschikt zijn voor kunstgras.

Kunstgras ondergrond varianten

Voor ondergrond worden meerdere benamingen gebruikt: onderbouw, grondwerk, onderlaag of fundering. In alle gevallen wordt hetzelfde bedoelt. Het belangrijkste van een kunstgras ondergrond is dat het stabiel en egaal is, daarbij moet het ook voldoende waterafvoeren. Hieronder de meest voorkomende ondergronden voor kunstgras:

De meest geschikte ondergrond is een zandbed van breekzand(brekerzand). Brekerzand is grof en dus erg goed waterdoorlatend. Door de hoekige vorm van de steentjes (gebroken steen) is het uiterst stabiel. Brekerzand wordt ook gebruikt om bestrating in te vegen. Gebruik geen ophoogzand (geel zand), deze laat niet voldoende water door.

Een zandbed van 5 tot 10 cm is voldoende. Wanneer de ondergrond nu al slecht waterafvoert dan raden wij aan om een dikkere laag (meer dan 10 cm) aan te brengen. Nadat het zandbed is aangebracht moet het zand inklinken, dit kun je het beste doen door het zand te besproeien met water. Het zand klinkt dan in, hier door gaat al het lucht uit het zandbed. Tril de ondergrond vervolgens goed aan met een trilplaat. Bereken hier hoeveel kubieke meter brekerzand je nodig hebt.

Wanneer het zandbed goed is aangetrild moet het alleen nog maar geëgaliseerd te worden zodat het een mooie vlakke oppervlakte wordt. Doe dit met een rechte balk en waterpas.

Onstabiele ondergrond

Bij een onstabiele ondergrond of een ondergrond die zeer intensief gebruikt wordt adviseren wij een laag van steen puin aan te brengen. Breng een laag van 10 a 15 cm steen puin (gebroken puin) aan en tril deze goed aan. Om de toplaag makelijk te egaliseren komt daar overheen een laag van 2 to 5 cm brekerzand.

Mix het zand nooit met cement, hierdoor wordt de waterafvoer beperkt.

Kunstgras op een balkon

Bij een dakterras en balkon is het belangrijk dat het water goed wordt afgevoerd. Bij de meeste dakterrassen en balkons is hier al rekening gehouden tijdens de bouw. Het kunstgras kan daarom in de meeste gevallen gewoon op beton gelegd worden. Wanneer de waterafvoer slecht is op een balkon zijn hiervoor speciale tegels en vlonders vlonders beschikbaar.

Er is géén egotextiel onderdoek nodig.

Kunstgras op stabilisé

Stabilisé is zand gemengd met 125 á 150kg cement per m³. Het kunstgras kan daar direct overheen gelegd worden. Geotextiel onderdoek is dan niet nodig.

Er is géén egotextiel onderdoek nodig.

Kunstgras op een dakterras van beton

Het kunstgras kan direct op het beton van het dakterras gelegd worden, zorg er wel voor dat de waterafvoer goed is. Gebruik speciale tegels of vlonders om een goede waterafvoer te garanderen.  Het kunstgras bevestigen kan dmv KPU lijm of gewoon op de hoeken wat zwaardere bloembakken of potten. Bloembakken, potten of sierstenen worden hiervoor het vaakst gebruikt.

Er is géén egotextiel onderdoek nodig.

Kunstgras op een dakterras van bitumen of EPDM

Wil je het kunstgras op bitumen of EPDM leggen? Dat kan. Eventueel kun je eerst een laag van valdempende matten aanbrengen om het EPDM of bitumen dak niet te beschadigen. Bevestigen van het kunstgras doen het liefst door wat gewicht aan te brengen op de randen, bv. door bloembakken of losse betonbandjes op het gras te leggen. Verlijmen kan ook – alleen beschadig je bij het ooit verwijderen van het kunstgras hoogstwaarschijnlijk het bitumen of EPDM.

Er is géén egotextiel onderdoek nodig.

Kunstgras op een terras met tegels, klinkers of silexdallen

Het kunstgras direct over een terras heen leggen is niet optimaal. Terrastegels zijn hard en zijn meestal niet helemaal vlak, hierdoor voel je de tegels/klinkers en voegen wanneer je over het kunstgras loopt. En bij korte kunstgras soorten ga je op den duur de contouren van de tegels terug zien in het kunstgras. Het advies is dan ook om de tegels te verwijderen, of een dunne laag brekerzand (1 á 2 cm) boven op de terrastegels aan te brengen. Er is dan wel egotextiel onderdoek nodig.

Voor het kunstgras zelf maakt het niet uit of het direct over de tegels gelegd word of niet.

Even tijdelijk een stuk kunstgras over het terras voor onder een zwembad is geen enkel probleem en een ideale toepassing voor kunstgras.

Kunstgras direct op zwarte grond

Zwarte grond als onderlaag is niet wenselijk. Zwarte grond is ten eerste zeer moeilijk te egaliseren en ten tweede kan onkruid zich eenvoudig nestelen in het zand en zodoende dus ook in het kunstgras. Direct op zwarte grond: niet doen!

Kunstgras direct over de bestaande grasmat

Het kunstgras kan niet direct over de bestaande grasmat heen gelegd worden. Kunstgras moet op een stabiele en egale ondergrond worden geplaatst.

Valdempingmatten

Voor de veiligheid worden steeds vaker valdempende matten gebruikt. Deze kunnen direct over bovengenoemde ondergronden worden gelegd. Hou wel rekening met de dikte van de matten. Deze dikte moet je dus extra uitgraven. Valdempende matten kunnen ook toegepast worden om de ondergrond te beschermen of uit te vlakken, bv. bij een ondergrond van bitumen, EPDM of tegels.