0485 330 477 – Bel nu
6 dagen - 8 tot 20uur
Gratis bezorgd vanaf €250,-
Laagste prijs
Alles uit eigen voorraad
Al 15 jaar een begrip!

BEKIJK ONZE MOOIE WINTERAANBIEDINGEN

Waar moet de ondergrond voor kunstgras aan voldoen? Zandbed, beton, tegels of vlodders zijn ondergronden die prima geschikt zijn voor kunstgras.

Kunstgras ondergrond varianten

Voor ondergrond worden meerdere benamingen gebruikt: onderbouw, grondwerk, onderlaag of fundering. In alle gevallen wordt hetzelfde bedoelt. Het belangrijkste van een kunstgras ondergrond is dat het stabiel en egaal is, daarbij moet het ook voldoende waterafvoeren. Hieronder de meest voorkomende ondergronden voor kunstgras:

Kunstgras onderbouw

Onderbouw van brekerzand

Ondergrond voor kunstgras in de tuin

De meest geschikte ondergrond is een zandbed van brekerzand. Brekerzand is grof en dus erg goed waterdoorlatend. Door de hoekige vorm van de steentjes (gebroken steen) is het uiterst stabiel. Brekerzand wordt ook gebruikt om bestrating in te vegen. Gebruik geen ophoogzand (geel zand), deze laat niet voldoende water door.

Een zandbed van 5 tot 10 cm is voldoende. Wanneer de ondergrond nu al slecht waterafvoert dan raden wij aan om een dikkere laag (meer dan 10 cm) aan te brengen. Nadat het zandbed is aangebracht moet het zand inklinken, dit kun je het beste doen door het zand te besproeien met water. Het zand klinkt dan in, hier door gaat al het lucht uit het zandbed. Tril de ondergrond vervolgens goed aan met een trilplaat. Bereken hier hoeveel kubieke meter brekerzand je nodig hebt.

Wanneer het zandbed goed is aangetrild moet het alleen nog maar geëgaliseerd te worden zodat het een mooie vlakke oppervlakte wordt. Doe dit met een rechte balk en waterpas.

Onstabiele ondergrond

Bij een onstabiele ondergrond of een ondergrond die zeer intensief gebruikt wordt adviseren wij een laag van steen puin aan te brengen. Breng een laag van 10 a 15 cm steen puin (gebroken puin) aan en tril deze goed aan. Om de toplaag makelijk te egaliseren komt daar overheen een laag van 2 to 5 cm brekerzand.

Mix het zand nooit met cement, hierdoor wordt de waterafvoer beperkt.

Kunstgras op een balkon

Bij een dakterras en balkon is het belangrijk dat het water goed wordt afgevoerd. Bij de meeste dakterrassen en balkon is hier al rekening gehouden tijdens de bouw. Het kunstgras kan daarom in de meeste gevallen gewoon op beton gelegd worden. Wanneer de waterafvoer slecht is op een balkon zijn hiervoor speciale tegels en vlonders vlonders beschikbaar.

Kunstgras op een dakterras

Het kunstgras kan direct op het bitume van het dakterras gelegd worden, zorg er wel voor dat de waterafvoer goed is. Gebruik speciale tegels of vlonders om een goede waterafvoer te garanderen. Eventueel kan er ook gekozen worden voor het aanbrengen van een laag lava (gradatie 0-8). Lava is licht en voert goed water af. Let erbij een een dakterras wel op dat het draag vermogen van het dak toereikend is.

Kunstgras op een terras

Het kunstgras direct over een terras heen leggen is niet optimaal. Terras tegels zijn hard en zijn meestal niet helemaal vlak, hierdoor voel je de tegels en voegen wanneer je over het kunstgras loopt. En bij korte kunstgras soorten ga je op den duur de vorm van de tegels terug zien in het kunstgras. Het advies is dan ook om de tegels te verwijderen, of een dunne laag brekerzand (1 a 2 cm) boven op de terrastegels aan te brengen.

Voor het kunstgras zelf maakt het niet uit of het direct over de tegels gelegd word of niet.

Even tijdelijk een stuk kunstgras over het terras voor onder een zwembad is geen enkel probleem en een ideale toepassing voor kunstgras.

Kunstgras direct op zwarte grond

Zwarte grond als onderlaag is niet wenselijk. Zwarte grond is ten eerste zeer moeilijk te egaliseren en ten tweede kan onkruid zich eenvoudig nestelen in het zand en zodoende dus ook in het kunstgras. Direct op zwarte grond: niet doen!

Kunstgras direct over de bestaande grasmat

Het kunstgras kan niet direct over de bestaande grasmat heen gelegd worden. Kunstgras moet op een stabiele en egale ondergrond worden geplaatst.

Valdempingmatten

Voor de veiligheid worden steeds vaker valdempende matten gebruikt. Deze kunnen direct over bovengenoemde ondergronden worden gelegd. Hou wel rekening met de dikte van de matten. Deze dikte moet je dus extra uitgraven.