0485 330 477 – Bel nu
6 dagen - 8 tot 18:00uur
Gratis bezorgd vanaf €350,-
Laagste prijs
Alles uit eigen voorraad
Al 20 jaar een begrip!

Kunstgras leggen volgens stappenplan

Zelf kunstgras leggen is eenvoudig. Aan de hand van onderstaande instructies kun je, wanneer je een beetje handig bent, het kunstgras zelf installeren.

Bij het kunstgras leggen is een goede voorbereiding essentieel. Zorg dat je de tuin goed opruimt en alle benodigdheden bij de hand hebt.

Benodigdheden

  • kunstgras 
  • geotextiel stabilisatiedoek
  • bevestigingshaken
  • stanleymes

Optioneel

  • zelfklevende lijmband of lijmband met 2-componentenlijm
  • valdempende matten
  • vulzand

Ondergrond

Onderbouw van brekerzand

Verwijder eerst het oude gras en egaliseer de zwarte grond. Breng vervolgens als ondergrond een zandbed van 4 á 5cm brekerzand (straatzand) aan. Door het zandbed goed aan te trillen of aan te wateren ontstaat er een stevige en stabiele ondergrond.
In principe kan het kunstgras ook direct op zwarte grond gelegd worden zonder het zandbed van brekerzand, alleen moet u er dan wel zeker van zijn dat de ondergrond goed water afvoert. Hetzelfde geldt voor het leggen van het kunstgras direct op tegels en/of klinkers.
Voor het beste resultaat adviseren wij altijd een zandbed van breker- of lavazand aan te brengen.

Wanneer het grasveld omsloten wordt door betonbandjes of tegels kunt u het zandbed als beste 1 á 2cm onder de rand leggen. Wanneer er gebruik gemaakt wordt van valdempende matten moet deze dikte er natuurlijk bij geteld worden.
Wanneer de ondergrond slecht water afvoert gebruik dan ipv brekerzand een zandbed van 15cm lavazand.

Egaliseren

Wanneer het zandbed goed is aangetrild moet de oppervlakte geëgaliseerd (afrijden/uitvlakken) worden,
dit gaat het beste met behulp van een houten balk en waterpas. Zorg ervoor dat aan de randen het zandbed ook mooi straks is.

   

Valdemping

Bij gebruik van valdempende matten is het extra belangrijk dat de ondergrond goed geëgaliseerd is. De matten zijn namelijk vrij stug en nemen niet direct de vorm van de ondergrond over, hier door kunnen er oneffenheden ontstaan op de plaatsen waar de matten in elkaar grijpen.

Geotextiel onderdoek

Rol het geotextiel onderdoek (er is geen onder of bovenkant) uit over de oppervlakte. Snij het onderdoek eventueel op maat met een stanleymes. Zorg voor een overlap van 5 tot 10cm wanneer u meerdere rollen/stukken onderdoek nodig heeft. Het onderdoek moet zoveel mogelijk aansluiten aan de kanten zodat eventueel onkruid groei aan de randen wordt beperkt. Het geotextiel stabilisatie doek zorgt ervoor dat je bij het betreden van het kunstgras geen verzakkingen krijgt in de ondergrond.

Geotextiel ondergrond

Uitrollen kunstgras

Bij het uitrollen van het kunstgras moet u rekening houden met de vezelrichting (vleug). Het kunstgras komt als beste tot zijn recht wanneer u het kunstgras zo legt dat u tegen de vezelrichting inkijkt. Rol het kunstgras uit zodat u aan het begin en eind van de oppervlakte (bv. bij het terras) 2 á 3cm overhoudt, hierdoor heeft u meer ‘speelruimte’ om e.a. te corrigeren. Deze randen kunt u later wegsnijden.

Uitrollen

Snijden

Het kunstgras kan simpel op maat gesneden worden met een stanleymes. Belangrijk hierbij is dat u altijd snijd vanaf de onderkant (backing) zodat u de vezels niet beschadigd. Verwijder eerst de overtollige ‘backing’ aan de zijkanten van de rol. Dit is het gedeelte waar de rol mee heeft vast gezeten tijdens de productie. Dit doet u door deze eraf te snijden inclusief de eerste rij vezels. Zorg ervoor dat het stanleymes goed scherp is, vervang het daarom regelmatig. Doe dit zeker wanneer u rondingen wilt snijden. Het mes volgt dan makkelijker de gewenste bochtjes.

Snijden

Wanneer er meerdere stukken/rollen kunstgras aan elkaar gelegd worden moet u ervoor zorgen dat u beide kanten zo dicht mogelijk bij de vezel afsnijdt. Leg de delen langs elkaar zodat er een opening ontstaat van +/- 4mm. Leg de rollen nooit tegen elkaar!

Afstand

Lijmband

Voordat u gaat lijmen moet u er zeker van zijn dat het kunstgras en lijmband niet nat of vochtig is. Minimum tempertuur 8graden.
Voordat u aan het lijmen begint slaat u de kanten die gelijmd moeten worden terug (+/- 30cm). Snij vervolgens de lijmband op de juiste lengte en leg deze in het midden van de twee stukken die u aan elkaar wilt lijmen.

Lijmband plaatsen

Rustig terugleggen

Lijmen

Zorg ervoor dat u de lijmpot op een oude krant zet zodat u de lijm niet morst op het kunstgras of terras. Meng de 2-componentenlijm (gebruik handschoenen) en breng deze met een lijmkam aan op de lijmband. Met een potje lijm van 1,5kg doet u ongeveer 5 á 6 meter.
Bij zelfklevende lijmband kunt u gewoon het stickervel verwijderen

Sla nu beide kanten van het kunstgras voorzichtig terug. Let op! Nog niet aandrukken!
Open nu voorzichtig, stukje voor stukje, het kunstgras en druk het vervolgens stevig aan, let op dat er geen grassprietjes mee worden verlijmd.
Druk alles nogmaals goed aan door er overheen te lopen.

Instrooien zand

Bij kunstgras zonder vulzand kunt u deze stap overslaan.
Verdeel nu de zakken vulzand over het kunstgras. Snij 1-voor-1 de zakken open en verdeel het zand dmv een trekker of bezem. Zorg ervoor dat uiteindelijk het hele kunstgras niet of nauwelijks meer zichtbaar is. Bij kunstgras waarbij 12kg per M2 vulzand noodzakelijk is er geen grassprietje meer zichtbaar. Onderstaande foto is van kunstgras met 5kg per M2.

Opborstelen

De laatste stap is het opborstelen van het kunstgras. Dit kunt u doen met een harde bezem of met een borstelmachine. Borstel tegen de vezelrichting in, hierdoor valt het eventuele zand tussen de vezels in en gaan de vezels mooi overeind staan. Doe dit net zolang dat er geen zand meer zichtbaar is en alle vezels overeind staan. Let op met het borstelen van de lijmnaad, wij raden het aan een uurtje te wachten voordat u de lijmnaden opborstelt.

Opborstelen

Bevestiging tips

Het kunstgras hoeft in principe niet vast gelegd te worden. Gewoon uitrollen is voldoende, zeker wanneer het kunstgras tussen tegels en/of betonbandjes is opgesloten. Het is wel te adviseren om bevestigingshaken te gebruiken om te voorkomen dat het kunstgras toch onverhoopt opwaait bij harde wind.

In sommige situaties is het aan te raden extra maatregelen te nemen, bv. op plekken waar harde rukwinden voorkomen en het kunstgras wordt blootgesteld aan vlaktes waar de wind vrij spel heeft:
– Sla een houten paaltje in de grond op de plaatsen waar het kunstgras los ligt, zorg ervoor dat de bovenkant gelijk is aan de boven kant van het zand bed. Schroeft het kunstgras dmv een rvs-parker (met een ring) vast op de paal
– Strooi wat extra vulzand in aan de randen en hoeken (bv. rondom een trampoline), dit kan ook bij kunstgras zonder vulzand
Opruimen en genieten!
Het werk is gedaan, opruimen en genieten van uw schitterende tuin.

Bevestigingshaken

Onderhoud

Kunstgras behoeft minimaal onderhoud, wel adviseren wij u om regelmatig het gras op te borstelen (middels een harde bezem) zodat de vezel mooi overeind blijven staan. Bij intensief gebruik kan het zijn dat het vulzand in de loop de tijd gaat inklinken, controleer dit jaarlijks en voeg wat extra vulzand toe wanneer nodig.
Bladeren kunt u gemakkelijk met een bladblazer verwijderen. En vuil kunt u met een hogedrukreiniger verwijderen. Zorg ervoor dat u wel genoeg afstand tussen de reiniger en het kunstgras houdt (+/- 50cm). Verwijder bladeren en vuil regelmatig zodat er geen schimmelvorming kan ontstaan.
Veel succes met het kunstgras leggen!

Aan bovenstaande instructies kunnen geen rechten worden ontleend.